DENİZ YÜCEL

People hold placards with hashtag #FREEDENIZ to protest the detantion of German journalist Deniz Yucel in front of Turkish embassy in Berlin on February 28, 2017. 
The investigative detention against Yuecel in Turkey has sparked indignation in the government, parties, and journalist associations in Germany. Yucel, 43, was detained on February 18 and his apartment searched in connection with news reports on an attack by hackers on the email account of Turkey's energy minister. Yucel originates from Floersheim. / AFP / John MACDOUGALL        (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)

Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel 13 gün süren gözaltının ardından “terör örgütü propagandası yapma” ve “halkı kin ve nefrete kışkırtma” gerekçesiyle 14 Şubat 2017 tarihinde tutuklandı.

Yücel, yedi makalesi ile ilgili hem savcı hem de mahkeme tarafından sorgulandı. Gazeteci, mahkeme huzurundaki ifadesinde kendisine yöneltilen soruların yanlış tercümelere ve haberlerinin eksik bir biçimde okunmasına dayandığına işaret etti.

Deniz Yücel, bir yıl Silivri Cezaevi’nde tutuklu kaldıktan sonra, 16 Şubat 2018 tarihinde, İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararla tahliye edildi. Ancak çelişkili bir şekilde tahliyesine esas olan Mahkeme kararında Deniz Yücel’in tutukluluğuna karar verildiği yazıyordu.

Deniz Yücel’in “terör örgütü propagandası yapmak” ve  “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından yargılandığı davanın ilk duruşması 28 Haziran 2018 tarihinde görülecek.

Ne benim geçen sene tutuklanmam daha doğrusu rehin alınmam, ne bu sene bugün bırakılmamın hukuk devletiyle hiçbir alakası yok. Bunu gayet net söylüyorum. Bu durumu gören herkes bunu anlar. Söyleyecek çok şey daha var."

Deniz Yücel