AHMET ALTAN

Ahmet Altan

Kapatılan Taraf gazetesi kurucusu ve eski genel yayın yönetmeni, yazar Ahmet Altan Eylül 2016'da darbe girişiminden bir gün önce bir tartışma programında "darbe çağrışımıyla subliminal mesaj içeren söylemlerde bulunduğu" iddiasıyla kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan ile birlikte gözaltına alındı.

12 gün sonra serbest bırakılan Ahmet Altan, ertesi gün "terör örgütü üyeliği" ve "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamalarıyla yeniden tutuklandı.

Mahkeme Ahmet Altan'a 16 Şubat 2018 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortandan kaldırmaya teşebbüs” suçundan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Ayrıca, Türk Ceza Kanunu’nun  “takdiri indirim nedenleri” başlıklı 62. maddesini sanıkların yargılama sürecindeki tutum ve davranışları” gerekçe gösterilerek uygulanmadı ve cezada  hiçbir indirim yapılmadı.

Karar henüz kesinleşmedi ve temyiz süreci devam ediyor.

Ahmet Altan hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ardından, Altan’ın yargılandığı bir başka dava da sonuçlandı. “Terör örgütü propagandası” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılanan Altan, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından her 2 iddiadan suçlu bulundu ve 5 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırıldı.

“Mahkeme tarafından tahliye edilen insanların aynı mahkemenin kapısında yeniden tutuklandığı bir utanç ve zorbalık çağında yaşadığımızın, hukukun bizzat hukukçular tarafından katledilmeye çalışıldığı bir zorbalık döneminin tanığı ve sanığı olduğumun elbette farkındayım."

"Ama ben, 'hukuk bazen uyur ama asla ölmez' diyen atasözüne inanırım. Bugün vurulan, yaralanan, kanayan, komaya sokulan hukukun bir gün sağlığına kavuşup geri döneceğini biliyorum.”

Ahmet Altan