BANNER1

Türkiye: Cumhuriyet Davası’nda yedi kişinin tahliye edilmesi küçük bir zafer; gazeteciler hâlâ parmaklıklar ardında

29 Temmuz 2017

Cumhuriyet Davası’nın ilk duruşmasında dün akşam mahkemenin tutuklu olarak yargılanan 12 kişiden yedisinin tahliye edilmesine, beşinin ise tutukluluklarının devamına karar vermesi üzerine bir açıklamada bulunan Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, şu ifadeleri kullandı:

“Her ne kadar yedi gazeteci ve diğer Cumhuriyet çalışanlarının tahliye edilmesi olumlu bir adım olsa da, Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Ahmet Kemal Aydoğdu’nun tutukluluklarının devam etmesinden dolayı kaygılarımız devam ediyor.

“Şu ana kadar yapılan duruşmada, iddianamede herhangi bir inandırıcı delil olmadığı çok açık bir şekilde görülmüştür. İddianamede çarpıcı bir şekilde ‘haber’ kelimesi 600’den fazla kez kullanılmıştır. Basitçe söylemek gerekirse, bu davada gazetecilik yargılanmaktadır.”

Arka Plan 

Gazeteciler, yöneticiler ve avukatların da aralarında bulunduğu ve 12 kişinin geçen seneden bu yana tutuklu olduğu 17 sanıklı Cumhuriyet Davası 24 Temmuz Pazartesi İstanbul’da başladı.

Duruşmada mahkeme ayrıca tutuklularla avukatları arasında haftada bir saatle sınırlanan görüşmelere ilişkin kısıtların da kalkmasına karar verdi.

Parmaklıklar ardında kalmaya devam eden Cumhuriyet çalışanları ve diğerlerinin dosyaları önümüzdeki aylarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından değerlendirilecek. Davada bir sonraki duruşma ise 11 Eylül’de yapılacak.