ASLI ERDOĞAN

AslıERdoğan

Yazar Aslı Erdoğan, kapatılan Özgür Gündem gazetesinin gönüllü yayın danışma kurulunda yer aldığı ve gazetenin yazarlarından biri olduğu için yaklaşık beş ay cezaevinde tutuklu kaldı.

Aslı Erdoğan’ın kronik hastalıkları cezaevi koşullarında daha da kötüleşti.

Aslı Erdoğan 29 Aralık 2016'da tahliye edildi ancak terörle mücadele yasaları kapsamında yargılanması devam ediyor.

Yazar, 2017 yılında "düşünce özgürlüğüne yönelik mücadelesi" nedeniyle Theodor Heuss Madalyası'yla ödüllerindirildi; Almanya'da ise Erich Maria Remarque Barış Ödülü'nün sahibi oldu.

Amsterdam'daki Avrupa Kültür Vakfı tarafından  Prenses Margriet Kültür Ödülü de Erdoğan'a verildi. Yazar, Avusturya tarafından 2016 yılının Bruno Kreisky İnsan Hakları Ödülü'ne layık görüldü.

“Benim gücüm bitti. Bir senedir işkence. Bir sene dayandım ama bir ikinci sene dayanamayacağım artık. Hakikaten bir senede bitirdiler beni. Ama en azından hâlâ konuşmayı sürdürüyorum, hâlâ biri sorduğunda Türkiye’de adaletsizlik ve hukuksuzluk hakkındaki gözlemlerimi anlatıyorum. Ve bunu da sürdüreceğim, hangi koşulda olursa olsun. Bu artık son onurum. Bana büyük bir zulüm yapıldı ve dünyanın gözü önünde yapılmaya devam ediliyor. Başka da yapacak neyim var ki? Birisi sizin ağzınızı burnunuzu kırsa iyileşmeye çalışırsınız ve gözünüzü açar açmaz 'Ya, niye beni dövdüler, ne hakla?' dersiniz. Başka da yapacak bir şey yoktur.”

Aslı Erdoğan'ın Almanya'daki ödül töreninde yaptığı konuşma